måndag 5 december 2011

Julens stjärna!

 Julens populäraste blomma kommer från det varma exotiska Mexiko! Där växer den vilt som stora buskar och träd, men sedan början av 1900 talet har den alltså flyttat in till oss för att sprida glädje och värme i våra fönster. Den vanligaste är självklart den röda, men fler färger och modeller skapas hela tiden och nu kan man hitta röda, vita, lila och blåa(!?) i butikerna! Jag tror jag håller mig till röd och vit! =)
Julstjärna som ett stort sprakande träd!
  Den har ett rykte om att vara lite svår och mycket krävande, men sköter du den rätt kan den blomma länge! Det finns ett par grundregler man måste tänka på bara.
Eftersom den kommer från varmare breddgrader så är kyla och drag det värsta julstjärnan vet och den vanligaste orsaken till att växten tappar sina blad.  Tänk därför på att julstjärnan ska alltid vara ordentligt inpackad när du lämnar butiken och se till att få hem den så snabbt som möjligt. Ska den ligga i bilen en stund kan det va bra att täcka över den med en filt. Väl hemma vill julstjärnan stå dragfritt och ljust, dock ej i direkt solljus. Flytta alltid den från fönstret om du behöver öppna för att vädra.

Vackert bordsarrangemang med vita stjärnor, citrusfrukter, kulor och gran.
Torka är inte bra för julstjärnan, men motsatsen är ännu värre. Hon tycker inte om att va blöt om fötterna och om det står mycket vatten i krukan ruttnar rötterna lätt, bladen gulnar och faller av och i värsta fall kommer plantan att vissna ner och dö. Även torka gör att bladen kan gulna och falla av men plantan återhämtar sig oftast när den får vatten. Tänk på att inte vattna med kallt vatten, det ska vara lite fingerljummet.
Liten söta ministjärna i granen.

Man kan även ha julstjärnor som snittblommor och sätta den i vas eller oasis. De håller ganska bra och grundreglerna är de samma här, inget drag, kyla och inget kallt vatten. Växtsaften är giftig så var försiktig när du snittar stjälken, förslut sedan julstjärnornas snittytor genom att snabbt doppa dem i kokande vatten eller håll dem över en ljuslåga. Detta hindrar växtsaften från att sippra ut.

Vackra stjärnor i blandade glas och vaser.
Så där! Nu får vi se om ni kan lyckas med dessa tips och får de färgglada högbladen att skimra långt efter julhelgerna – de kan till och med lysa ända fram till påsk! Under de här månaderna sker en naturlig förändring där julstjärnan övergår till en dekorativ och frodig grön krukväxt. Det nya utseendet gör sig bra även under sommaren. 
Kram Marie

Inga kommentarer: