tisdag 28 juni 2011

wabi sabi

Kanske ni har sett att jag skriver en liten text i vartannat nummer av Hitta hem. Hitta hem är en gratistidning som kommer ut till alla hushåll i Borås. Så den får ni inte missa...
Wabi sabi handlade texten om förra gången och för er som inte läste artikeln kommer ett litet urklipp här.


Behåll de handbroderade ärvda örngotten, fast de gulnat. Plocka fram din gamla skål från skolslöjden. Ja, just så kan man beskriva Wabi-sabi, den asiatiska inredningsfilosofin som hyllar det vackert åldrande, icke-perfekta, slitna, naturliga och personliga.

Om man slår upp ordet Wabi Sabi betyder Wabi- fattigdom och Sabi- tidens blomstring. Med ett enklare ord brukar man beskriva Wabi Sabi som Ödmjuk skönhet. Wabi sabi är väldigt varsamt och anspåkslöst. Det är en lära som inte gör något väsen av sig, men som gör otrolig skillnad i livet när man väl har den i sig.
Du vet, mormors gamla vas som fått en spricka? Du tänkte slänga den, men tvekar eftersom den betyder så mycket för dig. Eller det gamla bordet som dina barn har ritat och karvat på som du borde borde byta ut. Tänk om! Wabi-sabi är lätt att älska – behåll dina gamla grunkor och hylla i stället deras ofullkomliga skönhet. Är möblerna alldeles för nergångna kan man alltid restaurera dem eller varför inte måla dem. Då har du ändå känslan kvar.

Wabi-sabi står för allt som inte är skinande nytt, perfekt, polerat, symmetriskt och prydligt ordnat – mycket gammalt, antikt och nött, Dock är wabi-sabi från början inte en inredningstrend, utan en livsfilosofi som faktiskt känns helt okej att tillämpa i vardagen.
Några enkla små tips inom wabi-sabi för er som är intresserade...

Rensa!- för varje ny sak, släng eller skänk en gammal

Skapa rum för själen- hitta platser där du kan få rofylld tid

Låt dig inspireras av naturens färger- flytta in årstidernas färger

Skapa- tillverka saker själv

Släck lamporna- tänd levande ljus

Var personlig- rama in bilder på nära och kära och använd det fina porslinet även till vardags

Låt naturen komma inomhus- ta in det naturen har att erbjuda


Så nästa gång du ställer dig frågan vad kan man få ut av livet, tänk istället vad kan jag själv ge. Var tacksam för livet och glöm ej att det är det lilla i vardagen som betyder väldigt mycket.

Njut av livet och sommarvärmen...

Många kramar Lina

2 kommentarer:

azalean sa...

Detta var många kloka ord, som jag vill bevara.
Njutnig är väl en annan del som vi lätt glömmer i all stress.
Ha en go sommar /Anita

hjarterum sa...

Gokväll Anita, vad roligt att du gilla Linas inlägg om Wabi sabi.. ja mer njutning och mindre stress skulle göra oss alla gott..
vi önskar Dig oxå en härlig Sommar kram..=)