torsdag 13 mars 2014

Beni Ourain mattor..


Beni Ourain  mattor
Detta är en mattyp som hittills varit ganska okänd för gemene man, men som nu upplever en allt mer ökad popularitet. Och det är inte svårt att förstå varför – dessa traditionella nomadmattor, som är handknutna i naturfärgad ull, med lång lugg och överraskande modernistiska mönster, är oemotståndliga.
Majoriteten av dessa mattor utmärks av sin vita eller ljusa bottenfärg och sina grafiska mönster i svart. Och då det är kvinnorna som knyter mattorna inkorporerar de sina personliga erfarenheter av kvinnors villkor, som barnafödande, fruktsamhet, naturen, tro och andlighet, i mönstren. I vissa fall trodde man till och med att mattorna kunde skydda mot ondska.
De bruna och svarta linjerna i luggen skapar ofta abstrakt och/eller rombformade mönster och mattorna saknar för det allra mesta bård. En del har fransar, andra inte och en del kan ha fransar på bara en kortsida. Ursprungligen användes de här mattorna som sängkläder och den relativt ”lösa” kvaliteten bidrog då till att textilen formade sig efter kroppen och gav bättre värme.
Äldre mattor kan ha mönster som inkluderar talismansymboler, delar av det forntida berber-alfabetet och geometriska mönster som påminner om dem som återfinns hos den amerikanska ursprungsbefolkningen, speciellt Navajoindianernas.
Redan i mitten av förra seklet upptäckte ledande modernister, som Le Corbusier, Charles och Ray Eames, Alvar Aalto, Frank Lloyd Wright, Marcel Breuer och Arne Jacobsen, Beni Ourain-mattornas kvaliteter – både hantverksmässigt och stilmässigt.

Hos oss på Hjärterum finner ni ett antal unika utvalda av oss
Nedan ett urval av de vi har hemma för stunden.. Ni finner även dessa på vår webbshop om ni hittar någon ni inte kan motstå..





Eller varmt välkomna in i butiken om ni hellre vill klämma och känna på dem.
trevlig torsdag önskar vi Er alla...

Inga kommentarer: