måndag 6 februari 2012

Feng Shui tips för Ditt Sovrum!


Sovrummet är det viktigaste rummet i ens hem.

Ändå blir få rum så eftersatta som sovrum...
Sovrummen är ofta inte synliga för gäster, därför kan man ha både stökigt och obäddat där, verkar man resonera många gånger. ;-)
Ibland hör man folk som säger att "jag ska ju bara sova där... så det är inte så viktigt hur stort det är eller hur det ser ut".När det gäller matsalar och vardagsrum hör man däremot aldrig någon som säger att "jag ska ju bara äta/titta på tv där... så det är inte så viktigt hur stort det är eller hur det ser ut"?  Varför denna attityd till sitt sovrumm?

Bara sova ???

I sitt sovrum tillbringar man som bekant en tredjedel av sitt liv,
det betyder att sovrummets miljö är av största vikt för ens välmående!
Den återhämtning man får då man sover är beroende av syre, och ju fler man är i ett sovrum desto mer syre behöver man, därför bör t.ex. ett vuxet par använda ett större sovrum än ett barn - om hemmet består av sovrum i olika storlekar.

Man påverkas även av den eventuella röra man har i rummet under sömnen,
trots att man blundar så arbetar hjärnan ändå!
Det är lätt att tro att om man blundar så märker man det inte, men tvärtom så blir det än mera för hjärnan att arbeta med då man sover - eftersom att man förutom att påverkas av omgivningen då även har ett "arbete" med att drömma.
Givetvis påverkas man mer eller mindre beroende på individ, det finns t.ex. personer som inte kan somna om det inte är strikt ordning i sovrummet, sedan finns det personer som inte känner sig trygga i ett alltför kalt sovrum och inte kan somna för den sakens skull. Men alla påverkas vi, mer eller mindre...
Tänk efter vilken miljö som gör DIG mest avslappnad och rofylld?


Tilltalas Du av "hotellsovrum" eller vill Du ha mera personlighet i Ditt sovrum?
Sovrummet är förutom en vilozon också ett rum för kärlek. Ett rum att slappna av i med sig själv, en god bok, sina egna tankar eller sin käresta.
Det är också i detta rum som det finns plats för passionen och som ( oftast? ) början till ett nytt liv skapas - det liv som blir våra barn...
Har man få alternativ att välja mellan då det gäller förälder eller barn, så bör man i första hand prioritera föräldern.
Detta på grund av att inget påverkar ens barn så mycket som en förälder gör, därför är förälderns välmående en förutsättning för barnets välmående!


Ett sovrum bör placeras i den del av hemmet som är lugnast,
 där det är minst ljud och minst rörelse.

För bästa förutsättningar att få ro bör man också välja ett rum som inte har mer än en dörr och ett fönster, Ett bra läge för sängen, är att ställa den i "kraftposition" - med huvudänden mot en vägg, så att man utan        problem kan se både fönster och dörr liggandes i sängen.
En solid sänggavel samt sängbord på varje sida blir ett kompletterande "stöd" för sängen.
( Lyckligtvis är de flesta sovrum utformade så att sängen naturligt får sin plats på detta sätt! )
Se till så att sängen står där det är full takhöjd, d.v.s. ej under ett snedtak. Samt att det inte finns något hängande över sängen. ( Dessa saker bidrar till att chi trycks nedåt, mot den som ligger i sängen. )
Undvik att förvara saker under sängen eftersom det hindrar luft och chi att cirkulera därunder.
Undvik stora elller tunga tavlor, hyllor etc. över sängen. Vår reptilhjärna signalerar "fara" i dessa fall.
Färger som kan vara lämpliga i ett sovrum är de som ligger nära våra hudtoner, allt från ljust rosa/aprikost till brunt. Färgerna skall bidra till den lugna miljö som vi vill framhäva. Alltför starka färgtoner upplevs oroliga och blir därför olämpliga i ett rum för vila.
Gardiner bör kunna dras för fönstret under nattetid, om det inte finns rullgardin eller liknande. Detta för att begränsa chi-flödet under natten samt kunna stänga ute de yttre intrycken.


Saker att undvika i ett sovrum är följande:


* Arbetsrelaterade ting ( datorer, papper, pärmar, telefoner etc. )

* Vassa hörn på möbler ( ger "shar chi" )

* Alltför starka taklampor ( aktiverande )

* Speglar ( aktiverande )

* Övrig elektronik ( tv, klockradio, mobiltelefonladdare etc. )

* Tvättkorg för smutskläder ( ger "sunkig" chi )Saker som i stället är positiva i ett sovrum är:
                                                                   * Mjuka textilier

* färger  i jordnära toner allt från aprikos till brunt och mossgrönt 

* Levande ljus

* Dämpad belysning

* Möbler med rundade hörn

* Ordning och reda
Med detta i tanken har man en god förutsättning för att kunna skapa ett rogivande och harmoniskt sovrum!
Hur har ni det hemma i sovrummet?
Även om man inte har sådan fantastik utsikt som på dessa bilder. så kan man verkligen göra mycket för att få ett betydligt mycket mer harmoniskt och vackert rum med enkla medel..

Vi töser på Hjärterum kommer gärna på en konsultation och erbjuder våra kunskaper, vi tar 500kr för en konsultationstimma. Och en timma brukar oftast alltid räcka för en första konsultation. Sen lämnar vi gärna ett förslag med offert på åtgärder för att ljust Ert sovrum ska bli optimalt enligt feng shui, ögat. sömnen och självklart er personliga stil...Det var lite måndagstips för sovrummet, hoppas ni får inspiration till att lägga lite kärlek på Er sovrum,
 om ni inte redan har gjort det vill säga....
Önskar Er en fin vecka
kram
Ann-louise

Inga kommentarer: