Vackra lilaröda toner på bärljung, blomkål och rödlök |
Buskpionens frökapslar |
Blomster och trädgårdssäsongen har nästan kommit till sitt slut och nu är det snart dags för trädgårdarna att gå i dvala tills nästa vår. Men ännu finns det lite gobitar kvar där ute att njuta av. Nu är tiden då naturen fylls av härliga höstkarameller så som vackra bär, sprakande höstlöv, ståtliga fröställningar och vackra frukter och grönsaker. Många glömmer bort att ta till vara på detta och att man faktiskt kan använda sig av detta i buketter, kransar mm.
Vacker höstkrans gjord på vilda nypon och fläderbär. Enkelt att binda ihop och håller sig fint hela hösten! |
Nu när hösten kommer är det oxo viktigt att se över trädgården inför vintern. Städa och gör fint, vinternatta krukor och fågelbad. Det är även tid att gräva ner lökar och perenner innan kölden slår till på allvar.
En liten checklista för hjälp med höstträdgården....
- Kratta in löv under buskar och i rabatten, så får ömtåliga perenner vintertäckning samtidigt som det blir ny jord till våren.
- Ta tillvara på höstens löv, nedvissnade växter och blast efter skörden. Detta blir bra jord i trädgårdskomposten. - Kör några gånger med gräsklipparen över torra löv, dessa kan antingen ligga kvar och blir då fin toppdress, eller så läggs de i komposten och förmultnar då lite snabbare.
- Rensa ur stuprännorna och lägg löv och barr i komposten.
- Töm ömtåliga fågelbad och krukor, ställ dem på frostfri vinterförvaring.
Rosor
Nu är det dags att kupa upp kring nyplanterade rosor och äldre ömtåliga rosor. Blanda fint grenklipp, barkmylla, torra löv sand eller grus med bra trädgårdsjord. Undvik torvmull som kan frysa till en isklump och hålla kvar is och kyla på våren.
Trädgårdslandet
Experimentera med att så dill och persilja nu på hösten om du vill ha en tidig skörd. Dill ska inte sås på samma ställe som den nyligen odlats på.
Frösådd
Så perenner, träd, buskar och tvååringar nu. Många frön gror bättre efter en köldperiod.
Lökar och knölar
Tulpaner går att plantera ända fram till tjälen gör det omöjligt.
I oktober går det att plantera vårstjärna, hundtandslilja, hyacint, stjärnlök, och pärlhyacint.
Olika löksorter som vitlök, piplök och luftlök sätts nu i slutat av september och början av oktober.
Ta In.
Gräv upp och ta in dahlialknölarna, knölar av kanna, anemon, underblomma, knölkrasse och gladiol, när ovandelarna har vissnat ner efter första nattfrosten. Förvara knölarna frostfritt, mörkt och torrt under vintern.
Lycka till med sista fixandet i trädgården nu!
Kram Marie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar