onsdag 23 november 2011

Amaryllis - Julens ståtligaste blomma.......

 Amaryllisen är en av våra populäraste julblommor! Och det är ju inte så konstigt för den e ju fantastiskt underbar med sina fantastiska stora blomsterklockor. Det är även en väldigt tålig, lättskött och hållbar blomma, både om du har den i kruka eller som snittblomma.

Lite skötseltips........
När du köper din amaryllis i kruka ska du tänka på att löken och knopp ska kännas fast och vara oskadade. Du kan placera den ljust eller en bit in i rummet och den ska vattnas sparsamt. Med för mycket vatten blir det lätt att stjälken blir för lång och viker sig och går av. Om det behövs kan man stödja upp den med en blomsterpinne eller en vacker gren. Man kan även tvätta bort jorden från rötterna och placera den i en glasvas eller på ett fat. Se bara till att endast rötterna når vattnet och inte löken då den lätt kan ruttna. 
Överblommade klockor klipps bort, men låt gärna stjälken vara kvar då näringen går tillbaka ner i löken. Vill man spara löken efter den blommat över så är det bara att fortsätta sköta om den som en vanlig krukväxt. Vattna och gödsla regelbundet, då samlar löken näring till nästa blomning. Till sommaren kan den gärna stå ute i trädgården.
. Innan det bli frost är det sen dags att flytta in växten och successivt sluta vattna och låta den vissna ned. Låt den vila i 2-3månader innan du tar fram den igen. Placera i ett ljust fönster och börja försiktigt med vattningen igen. Sen är det bara att vänta på nya knoppar!
 
Amaryllisen håller lika länge som snitt som i krukan. Har du den i en vas, se bara till att regelbundet fylla på vatten och ibland byta ut vattnet i vasen. Stjälken kan krulla upp sig längst ner och vill man förhindra detta kan man sätta ett gummiband eller tejpa längst ner runt stjälken. När blommorna börjar slå ut blir de rätt tunga så sätt gärna en pinne invändigt i den ihåliga stjälken för att förhindra att den böjer sig och knäcks.
 
En kul sak med amaryllisen är just att stjälken är ihålig, man kan därför göra som på bilden ovan och hänga blommorna upp och ner! Knyt vackra band eller ståltrådar rund stjälken och häng upp och dekorera. Vattna sen blomman regelbundet i stjälken. Jättetufft att hänga ovanför bordet eller i fönstret!

 I denna dekorationen har man använt de skurna stjälkarna som en del av arrangemanget och blandat tillsammans med söta små äpplen och vackra klockor av vita och röda amaryllis.

Hoppas ni ALLA får en supermysig 1a advent!

Självklart hittar du dina vackra amaryllislökar tillsammans med många andra vackra julblommor och ännu mera underbar inspiration hos oss töser i butiken!! =) 

Kramar Marie2 kommentarer:

Jenny -Hemtrender sa...

Åh, det är så himla fint att hänga dem upp och ner!:)
/J.

Hjärterum sa...

Ja det är det verkligen! =) Och ett STORT plus är att de håller så länge också så man får njuta länge!