måndag 12 december 2011

Mera Underbara Julblommor......

 Julros "Helleborus Niger"
Med vackra näpna blommor som jag tycker påminner om stora vitsippor är julrosen en av mina favoriter till julen. Lite roligt med en annorlunda julblomma och den är hyffsat lättskött också!
I det vilda kan man hitta denna juvel i Alperna, Italien och på Balkan. Vill man lyckas med dem här i våra svenska trädgårdar så planterar man det helst på en ljus halvskuggig plats med näringsrik jord och jämn markfuktighet. Det är alltså en perenn (flerårig växt) och den blommar mellan november och mars. De blanka vintergröna bladen är mörkt gröna och blommorna kämpar sig upp ur den frusna marken, de kan till och med blomma under snön

Sagolik vinterdukning med Julrosor i krukor, vitmossa, videkvistar mm..
Då julrosen egentligen är en uteväxt trivs den allra bäst ljust och svalt, där den blommar länge, tex inglasade balkonger/uterum, sommarstugor eller andra svala platser. Har man den stående för varmt får man räkna med att den blommar över väldigt fort och bladen kan lätt bli gula.

Vackra lilarosa Julrosor på rad..

Julrosen passar även den bra som snittblomma. Den är ganska hållbar men kan vara lite svår att dra vatten. Därför är det viktigt med ett långt nytt snitt på varje stjälk och ganska varmt vatten 30-40°C till och med upp mot 50° om de trilskas.
  Hållbarheten förlängs naturligtvis om blommorna kan placeras svalt.
 
Brudbukett i underbara lila toner med Julros, Tulpaner och Ranunkler.Just nu har vi erbjudande på Julrosor i butiken!
 
Stora, kraftiga i kruka... 
 
endast 169kr 
 Skynda in och köp dina vackraste julblommor hos oss!
 
Kram Marie 
 
 

Inga kommentarer: