torsdag 5 januari 2012

Vår i luften?

Hej på er!
Idag håller jag på att städa bort det sista av julen hemma i lägenheten, man hittar alltid lite pynt och kulor som lyckats gömma sig i nån vrå! =) Jag väntar inte till tjugondag Knut eftersom vi oftast tröttnar på julpyntet ganska snart efter nyår här hemma och vill ha vår istället! Har ni hunnit städa bort julen än eller väntar ni lite till?

Med hopp för våren... Dessa små ljuvliga snödropparna börjar redan kika fram ute i rabatterna. 

Igår var jag ute och gick en riktigt härlig långpromenad och det kändes faktiskt redan som att våren närmar sig och man kan känna det i luften! Det är skönt att vi inte har en halvmeter snö där ute och jag hoppas verkligen inte att det kommer nån mer snö nu! Men det är ju fortfarande tidigt på året... så det gör det säkert! 

I butiken börjar vi också få vårkänslor. Och årets första ranunkler, krispiga krokus och söta rosor hjälper till att höja vårkänslorna ännu mer!

Ranunkler
Dessa ljuvliga bollar finns i många olika färger från vitt och ljusrosa till mustigt djuprött och orange. De börjar dyka upp i butikerna runt jul och säljs ända fram till maj och är perfekt att plantera ut i lådor, krukor och balkonglådor tidigt på året. Den trivs nämligen bäst i temperaturer mellan nollan och 15°C. Därför kan du ställa ut ranunkel utomhus så snart temperaturen kryper över nollan. Du måste bara komma ihåg att ta in den om det blir frost!

Inomhus trivs den bäst placerad ljust och i ett lite svalare rum. Det är viktigt att den inte får torka, utan ska hållas jämt fuktig, men den behöver inte någon gödning. Du kan kassera ranunkel när den har blommat ut eller plantera ut den i trädgården för det är en knölväxt.


Underbar brudbukett med ljusrosa ranunkler, vita anemoner med svart öga och mörka blad.

  Hos alla vårbrudar så är ranunkeln en populär blomma att ha i brudbuketten. Den är otroligt romantisk, som en ros, fast mycket skirare. Så vacker att blanda med andra vårblommor, som tulpaner, anemoner, viburnum, pärlhyacint mm eller i en kompakt bukett med bara ranunkler.

Maffig brudbukett med endast vita ranunkler. Påminner om snöbollar - vintrigt och vårligt på samma gång!

Lite kul onödigt vetande om hur ranunkeln fick sitt namn.. Ordet ranunkel betyder ungefär liten groda på latin.
Det kan tyckas lite långsökt, men namnet syftar på växtens hängivenhet till vatten. Vilket alltså påminner om vattendjuret grodan.
Det kanske hjälper till att komma ihåg att vattna den! =)

Kramar Marie

Inga kommentarer: